Digitale frankering met EasyStamp© - 2001-2009
Op 18 oktober 2001 vond de introductie plaats van het PC-frankeerpakket EasyStamp. Het is een nieuwe, eigentijdse manier van frankeren (1).
Digitale frankering is een frankering die met gebruik van een softwarepakket tot stand is gekomen. Je hebt er behalve het softwarepakket een eenvoudige pc of notebook met internetverbinding en printer voor nodig en je moet over een bankrekening beschikken zodat het frankeertegoed automatisch per doorlopende machtiging afgeschreven kan worden.
Het softwarepakket EasyStamp bestaat uit een CD met het programma, een handleiding, een smartcard om blanco zegels (frankeertegoed) op te laden met een kaartlezer met snoertje voor aan de pc, prioritystickers, barcodevellen voor pakketten, een aantal etiketvellen en enveloppen.
Het promotiepakket dat eind oktober 2001 ter introductie aan relaties in het midden- en kleinbedrijf werd toegestuurd bestond uit een brief, een promotiefolder (2), een aanvraagformulier (4)voor meer informatie en een lolly, met op de achterkant de tekst: om het af te leren (5 en 6).
De introductieprijs van Easystamp is voor de eerste 5.000 klanten F 99,50 (€ 45,15). PTT Post stelde op haar promotiewebsite dat Nederland het eerste land in Europa met digitale zegels was. Wanneer in mei 2002 de naam PTT Post verandert in TPG Post komt er een nieuwe EasyStamp-folder. De prijs bedraagt nu € 49,95 incl. BTW (3 en 8).
Het product EasyStamp is bestemd voor particulieren die veel post versturen en voor het midden- en kleinbedrijf. De voordelen van digitale frankering zijn: je hoeft geen postzegelvoorraad te hebben - je hoeft ook geen 'dure' frankeermachine te leasen of aan te schaffen - je hebt een goede beveiliging door het gebruik van pincodes - digitale frankering heeft een professionele uitstraling.
Opstartscherm
Openingsscherm
Opladen
Uitprinten
Pilots voorafgaand aan de introductie van Easystamp
Voorafgaande aan de invoering van EasyStamp zijn er in 2000 en 2001 een viertal pilots met diverse softwareprogramma's uitgevoerd.
E-Stamp
De pilot werd gehouden in het westen van het land. Er deden ca. 100 zakelijke en 25 particuliere deelnemers aan mee. Het frankeertegoed werd via internet gedownload en kon alleen voor binnenlandse post worden gebruikt. Het Amerikaanse bedrijf stopte in november 2000 de activiteiten wegens tegenvallende resultaten. De pilot was toen voorbij en het pakket kon niet doorontwikkeld worden tot een product voor de Nederlandse markt.
Hyperstamp
De tweede pilot was met het programma Hyperstamp. Deze pilot werd gehouden in het westen met ca. 75 zakelijke deelnemers. Het frankeertegoed werd bijgeschreven op een zgn. smartcard die met behulp van een kaartlezer aan de pc kon worden aangesloten. Het programma kon ook alleen voor binnenlandse post te gebruiken. Hyperstamp is uiteindelijk doorontwikkeld tot het programma EasyStamp.
Simply Postage
De derde pilot was die met Simply Postage in Rotterdam, West-Brabant en Zeeland. De pilot werd gehouden tot november eveneens met ca. 75 zakelijke deelnemers. Het was een combinatie van Hyperstamp met een zegelprinter met ingebouwde weegschaal (Simply Postage) van Neopost. De frankering werden op fluorescerende etiketten geprint.
Stamps.com
Deze pilot zou worden gehouden van 19 november 2000 tot 1 maart 2001 in het postcodegebied 7000-9999 (Brievensorteercentrum Zwolle).