Digitale frankering met EasyStamp© - 2001-2009

Op 18 oktober 2001 vond de introductie plaats van het PC-frankeerpakket EasyStamp. Het is een nieuwe, eigentijdse manier van frankeren (1).

Digitale frankering is een frankering die met gebruik van een softwarepakket tot stand is gekomen. Je hebt er behalve het softwarepakket een eenvoudige pc of notebook met internetverbinding en printer voor nodig en je moet over een bankrekening beschikken zodat het frankeertegoed automatisch per doorlopende machtiging afgeschreven kan worden.

Het softwarepakket EasyStamp bestaat uit een CD met het programma, een handleiding, een smartcard om blanco zegels (frankeertegoed) op te laden met een kaartlezer met snoertje voor aan de pc, prioritystickers, barcodevellen voor pakketten, een aantal etiketvellen en enveloppen.

Digitaal Frankeren - EasyStamp  introductie Post
easystamp frankering
1) voorbeeld Frankering
easystamp promotiefolder
2) Promotiefolder
easystamp promotiefolder
3) Folder TPG Post
easystamp digitaal frankeren informatie aanvraag fomulier
4) aanvraagformulier

Het promotiepakket dat eind oktober 2001 ter introductie aan relaties in het midden- en kleinbedrijf werd toegestuurd bestond uit een brief, een promotiefolder (2), een aanvraagformulier (4)voor meer informatie en een lolly, met op de achterkant de tekst: om het af te leren (5 en 6).

De introductieprijs van Easystamp is voor de eerste 5.000 klanten F 99,50 (€ 45,15). PTT Post stelde op haar promotiewebsite dat Nederland het eerste land in Europa met digitale zegels was. Wanneer in mei 2002 de naam PTT Post verandert in TPG Post komt er een nieuwe EasyStamp-folder. De prijs bedraagt nu € 49,95 incl. BTW (3 en 8).

easystamp promotie lolly digitaal frankeren
5) Lolly voorkant
easystamp promotie lolly digitaal frankeren
6) Lolly achterkant
Easystamp reclame folder advertentie
7) Advertentie voor het pakket Easy-Stamp uit 2002
easystamp promotie folder
8) Achterkant folder TPG Post

Het product EasyStamp is bestemd voor particulieren die veel post versturen en voor het midden- en kleinbedrijf. De voordelen van digitale frankering zijn: je hoeft geen postzegelvoorraad te hebben - je hoeft ook geen 'dure' frankeermachine te leasen of aan te schaffen - je hebt een goede beveiliging door het gebruik van pincodes - digitale frankering heeft een professionele uitstraling.

Easystamp opstartscherm

Opstartscherm

Easystamp Digitaal frankeren openingsscherm

Openingsscherm

Easystamp Digitaal frankeren - opladen tegoed

Opladen

Easystamp Digitaal frankeren - uitprinten

Uitprinten

Pilots voorafgaand aan de introductie van Easystamp

Voorafgaande aan de invoering van EasyStamp zijn er in 2000 en 2001 een viertal pilots met diverse softwareprogramma's uitgevoerd.

E-stamp Digitaal frankeren Pilot

E-Stamp

De pilot werd gehouden in het westen van het land. Er deden ca. 100 zakelijke en 25 particuliere deelnemers aan mee. Het frankeertegoed werd via internet gedownload en kon alleen voor binnenlandse post worden gebruikt. Het Amerikaanse bedrijf stopte in november 2000 de activiteiten wegens tegenvallende resultaten. De pilot was toen voorbij en het pakket kon niet doorontwikkeld worden tot een product voor de Nederlandse markt.

Hyperstamp Digitaal frankeren Pilot

Hyperstamp

De tweede pilot was met het programma Hyperstamp. Deze pilot werd gehouden in het westen met ca. 75 zakelijke deelnemers. Het frankeertegoed werd bijgeschreven op een zgn. smartcard die met behulp van een kaartlezer aan de pc kon worden aangesloten. Het programma kon ook alleen voor binnenlandse post te gebruiken. Hyperstamp is uiteindelijk doorontwikkeld tot het programma EasyStamp.

Simply Postage Digitaal frankeren Pilot

Simply Postage

De derde pilot was die met Simply Postage in Rotterdam, West-Brabant en Zeeland. De pilot werd gehouden tot november eveneens met ca. 75 zakelijke deelnemers. Het was een combinatie van Hyperstamp met een zegelprinter met ingebouwde weegschaal (Simply Postage) van Neopost. De frankering werden op fluorescerende etiketten geprint.

Stamps.com Digitaal frankeren Pilot

Stamps.com

Deze pilot zou worden gehouden van 19 november 2000 tot 1 maart 2001 in het postcodegebied 7000-9999 (Brievensorteercentrum Zwolle).

Bron en meer gedetailleerde informatie over digitaal frankeren in Nederland en de verschillende pilots: website de Kaper van Aalst